ORIGINAL_ARTICLE
روش تطبیق در متدولوژی اخلاق پزشکی از منظر اسلام
چکیده مقدمه: متدولوژی اخلاق پزشکی، در کنار تبیین روش استخراج و استنباط احکام و مسائل مطرح در حوزه اخلاق پزشکی، به دو موضوع دیگر نیز میپردازد: 1- روش استفاده از چارچوب اخلاق پزشکی در پیاده سازی و انطباق آن بر موارد مبتلابه 2- ارائه وظیفه عملی به هنگام نبود قانون یا حکم مورد این دو بخش مهم از متدولوژی در مقاله حاضر مورد واکاوی و تحقیق قرار گرفته است. مواد و روش تحقیق: این پژوهش به صورت کتابخانهای، توصیفی و تحلیلی صورت پذیرفته است. پس از تبیین اصل مسأله، سعی شده که روش تصمیمسازی اخلاقی برای شاغلین در کلینیک تبیین و ارائه شود. یافتهها: قانون و حکم فقهی مهمترین مرجع تصمیمگیری اخلاقی در نظام اخلاق پزشکی اسلام هستند. در صورت شک در قانون یا حکم موردی لازم است علت ایجاد شک بررسی و دقت شود تا حتی الامکان شک برطرف شود. در صورتی که نتوان قانون یا حکمی را مستمسک تصمیم خود قرار داد، سعی میشود به کمک قواعد اخلاق پزشکی مسیر تصمیمگیری را پیش برد. نتایج: مراجع تصمیمگیری اخلاق پزشکی در اسلام، به ترتیب اولویت عبارتند از: • قانون • حکم فقیه دارای شرایط • قواعد فقهی ناظر بر اخلاق پزشکی
https://www.tebvatazkiye.ir/article_52284_0c7d0e36337c61f0a0034e1073f1ce13.pdf
2017-11-22
43
52
اخلاق پزشکی
روش تطبیق
قاعده
اصل
متدولوژی
لطف اله
دژکام
dezhkam@jums.ac.ir
1
AUTHOR
محمد
عباس زاده جهرمی
m_abas12@yahoo.com
2
LEAD_AUTHOR
محمد حسن
دوامی
mhdavami@jums.ac.ir
3
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
زمان غذا خوردن در طب سنتی ایران
انسان برای تأمین و جایگزینی انرژی نیاز به مصرف غذای روزانه دارد. تغذیه صحیح نقش مهمی در سلامت روحی و جسمی انسان دارد. برای این منظور، لازم است که در مصرف غذا دستورات خاصی رعایت شود. در منابع طب سنتی ایران علاوه بر نوع ماده غذایی، در مورد چگونگی غذا خوردن، اوقات مصرف غذا و ... نیز آداب و شرایط خاصی بیان شده است. هدف از این مطالعه بررسی زمان غذا خوردن در طب سنتی ایران است. مطالعه حاضر بررسی مروری با استفاده از تعدادی از منابع طب سنتی ایران در مورد زمان غذا خوردن میباشد. مطالب ابتدا از متون طب سنتی ایران استخراج و سپس تفکیک و طبقه بندی شد. طبق منابع طب سنتی با ایجاد «اشتهای صادق» باید غذا خورده شود، چون غذا خوردن قبل از آن و نیز تأخیر غذا در زمان ایجاد اشتها موجب فساد هضم میشود. طول مدت غذا خوردن نیز باید معتدل باشد. زمان خوردن غذا بر حسب فصول مختلف، سن و عادت افراد متفاوت است. با توجه به اهمیت تغذیه در سلامت انسان، برای تأمین نیازهای روزانه، مواد غذایی باید با دستورات مشخصی مصرف شود. در منابع طب سنتی ایران توصیههای فراوانی در مورد زمان غذا خوردن وجود دارد. امید که با رعایت این دستورات گامی در جهت سلامت بیشتر جامعه برداشته شود.
https://www.tebvatazkiye.ir/article_52285_76c7579dfc311dc56813e70ec8fe6d02.pdf
2017-11-22
65
70
زمان غذا خوردن
اشتها
طب سنتی ایران
مریم
بهمن
dr.bahman98@gmail.com
1
دانشکده طب سنتی
LEAD_AUTHOR
روشنک
مکبری نژاد
rmokaberi@gmail.com
2
دانشکده طب سنتی
AUTHOR
پانته آ
شیرویه
shirooye@yahoo.com
3
دانشکده طب سنتی
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه دریافت غذایی و اشتها در دو گروه بیماران تحت همودیالیز چاق و دارای وزن نرمال
زمینه و هدف
اختلالات اشتها و دریافت غذایی از عوامل خطر سوءتغذیه در نارسایی پیشرفته کلیوی می باشند . از طرف دیگر، اثرات چاقی در دیالیز، در تضاد با جمعیت نرمال و مثبت است. این مطالعه با هدف مقایسه اشتها و دریافت غذایی بیماران تحت همودیالیز چاق و دارای وزن نرمال انجام شد.
روش بررسی
در این مطالعه مورد – شاهدی 48 بیمار چاق ( kg/m2 30 &le BMI ) و 52 بیمار نرمال ( kg/m2 25> BMI >18.5 ) تحت همودیالیز با استفاده از یاد آمد 24 ساعته غذایی (دو روز دیالیز، دو روز غیر دیالیز)، و پرسشنامه ADAT ) The Appetite and Diet Assessment Tool ) مورد بررسی قرار گرفتند. جهت آنالیز داده ها از برنامه Nutritionist 4 و SPSS 22.0 استفاده شد.
یافته ها
بر اساس نتایج گروه چاق دارای وضعیت اشتهای بهتر بود ( P=0.03 ). در کل، دریافت انرژی 12.8± kcal/kg 32.5 و پروتئین0.51±gr/kg 1.33 بود و تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. کفایت دریافت انرژی و پروتئین در مقایسه با توصیه ها، بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. اگرچه دریافت انرژی در %59 گروه نرمال و %53.5 گروه چاق، و دریافت پروتئین در %43.6 گروه نرمال و %48.8 گروه چاق کمتر از مقدار توصیه شده بود. دریافت ریز مغذی ها بین دو گروه تفاوت قابل ملاحظه ای نشان نداد. مصرف پتاسیم در 24.4% و مصرف فسفر در 32.9% بیماران بیش از حداکثر مقادیر توصیه شده بود.
نتیجه گیری
علیرغم وضعیت اشتهای بهتر در بیماران چاق، میانگین دریافت انرژی و پروتئین بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. البته در هر گروه، درصد قابل توجهی از بیماران دریافت انرژی و پروتئین کمتر از توصیه ها داشتند. بنابراین BMI بالا شاخص قابل اعتمادی از دریافت تغذیه ای مناسب در بیماران تحت همودیالیز نمی باشد.
https://www.tebvatazkiye.ir/article_52286_13de0865b37aabfa21204d804fe9e07c.pdf
2017-11-22
83
96
همودیالیز
چاقی
دریافت غذایی
الهام
علیپور
elham.alipoor@gmail.com
1
گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
AUTHOR
محمد جواد
حسین زاده عطار
mhosseinzadeh@tums.ac.ir
2
گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
LEAD_AUTHOR
میترا
مهدوی مزده
mmahdavi@tums.ac.ir
3
مرکز تحقیقات و بانک فراورده های پیوندی ایران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
AUTHOR
مهدی
شادنوش
mshadnoush@gmail.com
4
گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
AUTHOR
مهدی
یاسری
m.yaseri@gmail.com
5
گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
AUTHOR