معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکیطب و تزکیه1608-239724220171122Comparative Method in the Medical Ethics Methodology in Islamروش تطبیق در متدولوژی اخلاق پزشکی از منظر اسلام435252284FAلطف اله دژکاممحمد عباس زاده جهرمیمحمد حسن دوامیJournal Article20171122ABSTRACT Introduction: Medical ethics methodology, beside the explanation of extraction and verdict inference methods and considered problems in medical ethics, proceeds two other subjects: 1- Using method from medical ethics framework to establish and to conform it to the affected cases. 2- Presentation practical duty at the time of law or verdict case absence. These two important parts of methodology will be studied and analyzed in the present article. Materials and Methods: This is a library, descriptive and analytical study. The efforts have been conducted to explain and provide moral decision making method for the personnel in clinics. Findings: Law and religious precepts are the most important references for moral decision making in medical ethics. Doubting in the law or verdict of any case evaluation and exactness seem necessary to remove doubt as much as possible. If one could not pretense any law or verdict for his (her) decision, the efforts should be conducted to improve the way of decision making by the help of medical ethics rules. Results: The priority references of medical ethics decision making in Islam are as follows: • Law • Qualified jurisprudent verdict • Religious jurisprudence rules supervising on the medical ethics.چکیده مقدمه: متدولوژی اخلاق پزشکی، در کنار تبیین روش استخراج و استنباط احکام و مسائل مطرح در حوزه اخلاق پزشکی، به دو موضوع دیگر نیز میپردازد: 1- روش استفاده از چارچوب اخلاق پزشکی در پیاده سازی و انطباق آن بر موارد مبتلابه 2- ارائه وظیفه عملی به هنگام نبود قانون یا حکم مورد این دو بخش مهم از متدولوژی در مقاله حاضر مورد واکاوی و تحقیق قرار گرفته است. مواد و روش تحقیق: این پژوهش به صورت کتابخانهای، توصیفی و تحلیلی صورت پذیرفته است. پس از تبیین اصل مسأله، سعی شده که روش تصمیمسازی اخلاقی برای شاغلین در کلینیک تبیین و ارائه شود. یافتهها: قانون و حکم فقهی مهمترین مرجع تصمیمگیری اخلاقی در نظام اخلاق پزشکی اسلام هستند. در صورت شک در قانون یا حکم موردی لازم است علت ایجاد شک بررسی و دقت شود تا حتی الامکان شک برطرف شود. در صورتی که نتوان قانون یا حکمی را مستمسک تصمیم خود قرار داد، سعی میشود به کمک قواعد اخلاق پزشکی مسیر تصمیمگیری را پیش برد. نتایج: مراجع تصمیمگیری اخلاق پزشکی در اسلام، به ترتیب اولویت عبارتند از: • قانون • حکم فقیه دارای شرایط • قواعد فقهی ناظر بر اخلاق پزشکیمعاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکیطب و تزکیه1608-239724220171122Eating time in Iranian Traditional Medicineزمان غذا خوردن در طب سنتی ایران657052285FAمریم بهمندانشکده طب سنتیروشنک مکبری نژاددانشکده طب سنتیپانته آ شیرویهدانشکده طب سنتیJournal Article20171122Man needs to take food to provide energy and replacement it per day. Proper nutrition plays an important role in human mental and physical health. For this purpose, it is necessary to apply certain directives on food intake. In Iranian Traditional Medicine (ITM) in addition to the type of food, defined rules and conditions on how to eat, time to eat and etc. The aim of the study is time to eat in ITM. This study is a review using a number of sources of ITM about time to eat. The content of the texts was extracted and then classified. According to sources of ITM, food should be eaten with "true appetites”, because eating before it such as delayed of time, leads to corrupt of digestion. During the meal should be moderate. Time to eat is different according to the seasons, age and habits of people. Considering the importance of nutrition in human health, to provide daily needs, food should be used with certain commands. In ITM there are many recommendations about time to eat. We hope that by following these commands taken a step toward a healthier society.انسان برای تأمین و جایگزینی انرژی نیاز به مصرف غذای روزانه دارد. تغذیه صحیح نقش مهمی در سلامت روحی و جسمی انسان دارد. برای این منظور، لازم است که در مصرف غذا دستورات خاصی رعایت شود. در منابع طب سنتی ایران علاوه بر نوع ماده غذایی، در مورد چگونگی غذا خوردن، اوقات مصرف غذا و ... نیز آداب و شرایط خاصی بیان شده است. هدف از این مطالعه بررسی زمان غذا خوردن در طب سنتی ایران است. مطالعه حاضر بررسی مروری با استفاده از تعدادی از منابع طب سنتی ایران در مورد زمان غذا خوردن میباشد. مطالب ابتدا از متون طب سنتی ایران استخراج و سپس تفکیک و طبقه بندی شد. طبق منابع طب سنتی با ایجاد «اشتهای صادق» باید غذا خورده شود، چون غذا خوردن قبل از آن و نیز تأخیر غذا در زمان ایجاد اشتها موجب فساد هضم میشود. طول مدت غذا خوردن نیز باید معتدل باشد. زمان خوردن غذا بر حسب فصول مختلف، سن و عادت افراد متفاوت است. با توجه به اهمیت تغذیه در سلامت انسان، برای تأمین نیازهای روزانه، مواد غذایی باید با دستورات مشخصی مصرف شود. در منابع طب سنتی ایران توصیههای فراوانی در مورد زمان غذا خوردن وجود دارد. امید که با رعایت این دستورات گامی در جهت سلامت بیشتر جامعه برداشته شود.معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکیطب و تزکیه1608-239724220171122The comparison of dietary intake and appetite between normal weight and obese patients under hemodialysisمقایسه دریافت غذایی و اشتها در دو گروه بیماران تحت همودیالیز چاق و دارای وزن نرمال839652286FAالهام علیپورگروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایرانمحمد جواد حسین زاده عطارگروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایرانمیترا مهدوی مزدهمرکز تحقیقات و بانک فراورده های پیوندی ایران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایرانمهدی شادنوشگروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایرانمهدی یاسریگروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایرانJournal Article20171122 Background and objective
Impaired appetite and food intake are among the risk factors of malnutrition in advanced kidney failure. On the other hand, the effect of obesity is affirmative in dialysis in contrast to normal population. This study aimed to compare the appetite and food intake in obese and normal weight patients undergoing hemodialysis.
Methods
In this case-control study 48 obese patients (BMI&ge30kg/m2) and 52 normal weight patients (18.5 زمینه و هدف
اختلالات اشتها و دریافت غذایی از عوامل خطر سوءتغذیه در نارسایی پیشرفته کلیوی می باشند . از طرف دیگر، اثرات چاقی در دیالیز، در تضاد با جمعیت نرمال و مثبت است. این مطالعه با هدف مقایسه اشتها و دریافت غذایی بیماران تحت همودیالیز چاق و دارای وزن نرمال انجام شد.
روش بررسی
در این مطالعه مورد – شاهدی 48 بیمار چاق ( kg/m2 30 &le BMI ) و 52 بیمار نرمال ( kg/m2 25> BMI >18.5 ) تحت همودیالیز با استفاده از یاد آمد 24 ساعته غذایی (دو روز دیالیز، دو روز غیر دیالیز)، و پرسشنامه ADAT ) The Appetite and Diet Assessment Tool ) مورد بررسی قرار گرفتند. جهت آنالیز داده ها از برنامه Nutritionist 4 و SPSS 22.0 استفاده شد.
یافته ها
بر اساس نتایج گروه چاق دارای وضعیت اشتهای بهتر بود ( P=0.03 ). در کل، دریافت انرژی 12.8± kcal/kg 32.5 و پروتئین0.51±gr/kg 1.33 بود و تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. کفایت دریافت انرژی و پروتئین در مقایسه با توصیه ها، بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. اگرچه دریافت انرژی در %59 گروه نرمال و %53.5 گروه چاق، و دریافت پروتئین در %43.6 گروه نرمال و %48.8 گروه چاق کمتر از مقدار توصیه شده بود. دریافت ریز مغذی ها بین دو گروه تفاوت قابل ملاحظه ای نشان نداد. مصرف پتاسیم در 24.4% و مصرف فسفر در 32.9% بیماران بیش از حداکثر مقادیر توصیه شده بود.
نتیجه گیری
علیرغم وضعیت اشتهای بهتر در بیماران چاق، میانگین دریافت انرژی و پروتئین بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. البته در هر گروه، درصد قابل توجهی از بیماران دریافت انرژی و پروتئین کمتر از توصیه ها داشتند. بنابراین BMI بالا شاخص قابل اعتمادی از دریافت تغذیه ای مناسب در بیماران تحت همودیالیز نمی باشد.