نویسندگان
1 دانشجو کارشناسی ارشد علوم تغذیه, دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی, انستیو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور, دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ایران, تهران,ایران
2 مرکز تحقیقات سرطان، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. 3- دانشیارگروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی ، تهران، ایران
3 دانشیار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، گروه تحقیقات سیاست گذاری تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ایران، تهران، ایران
4 استادیار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی, گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی, دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی, دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ایران, تهران,ایران
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Background and objectives: Colorectal cancer is the third cause of cancer death in the world and also in Iran. Recent studies in Iran show that colorectal cancer incidence has increased dramatically in the three recent decades. The current review was conducted to investigate the effect of dietary conjugated linoleic acid and serum Visfatin levels on the risk of developing colorectal cancer.
Materials and Methods: PubMed, Google scholar, ISIwebofknowledge and Scopus were searched for studies published between 2000 till 2015. “NAMPT”, “Visfatin”, “PBEF”, “Rat”, “Conjugated linoleic acid” in combination with “Colorectal”, “Cancer”, “Neoplasm” and “malignant” were used as search terms. Clinical trials with high quality and review articles were collected.
Results: Various studies show that conjugated linoleic acid (CLA) prevents metastasis and progressive cancers especially colorectal cancer by different ways such as inducing apoptosis and aggregating of tumor suppressor proteins. It has been concluded that the serum Visfatin levels increase in different cancers and a positive correlation between serum Visfatin levels and metastasis has been shown.
Conclusion: It is suggested that reduction of serum Visfatin level as a key point in controlling cancer is a novel approach to prevent malignancy. For this purpose dietary CLA is suggested as a powerful factor to decrease serum Visfatin.
کلیدواژهها [English]